İşsizliğin seyri

Ülkemizde geçtiğimiz yıl tırmanışa geçen işsizlik problemi, 2017 Ocak döneminde yüzde 13’lük bir oran görmüştü. Sonrasında ise kademeli bir düşüşe geçen işsizlik oranının, ekonomideki toparlanma ve seferberlik girişimi gibi gelişmelerden destek bulduğunu gördük. Eldeki son verilere göre vardığımız noktada ise, Mayıs döneminde yüzde 10,2 seviyesine inilmiş oldu. Geçen yıl aynı zamanlar yüzde 9,4 olarak gerçekleşen tabloya göre bir sevimsizlik sürerken, Nisan dönemine göre ise 0,3 yüzde puanlık bir gerileme söz konusu. Sadece tarım dışı işsizlik oranına odaklanırsak da, Nisan’daki yüzde 12,4’ten yüzde 12,2’ye inen bir durum var.
Bununla birlikte, mevsimsellikten arındırılmış veriler etrafında, Nisan’da yüzde 11,3 olarak gerçekleşen oranın Mayıs’ta da değişmeden devam ettiği gözleniyor. Grafikte de gördüğünüz üzere, ilgili seride bir durulma mevcut. Bu kapsamda Mayıs döneminde arındırılmış serinin detaylarına baktığımızda da, süregelen istihdam artışının hızını düşürdüğü dikkat çekiyor.
Önceki döneme kıyasla 44 bin kişilik yeni işin yaratıldığı Mayıs’ta, söz konusu rakamın 17 binlik kısmının tarımdan geldiği görülürken, kalan yaklaşık 27 bin ise tarım dışı kesimdeki gelişimin yavaşladığına işaret ediyor. Buradaki ağırlıklı neden de, inşaat sektöründe bu dönemde 58 bin kişilik aşağı yönlü bir değişim yaşanmış olması…. Bu kapsamda Mayıs’ta hizmetler 70 binlik yeni istihdam ile piyasaya en güçlü destek veren sektör olurken, sanayi 14 bin ek iş ile nispeten zayıf da olsa desteğini sürdürüyor. Dolayısıyla 2. çeyreğe tekabül eden ve 3 aylık ortalamayı yansıtan Mayıs dönemi işgücü istatistikleri, piyasadaki toparlanmanın bir şekilde sürdüğünü ancak sektörler arası farklılıkların da var olduğunu ima ediyor. Yıllık bazda bir inceleme yaptığımızda ise, daha da düşmesini arzu ettiğimiz işsizlik oranının arkasında işgücü katılımının etkilerini görmeye devam ediyoruz. Nitekim 2016 Mayıs dönemine göre 621 bin ek istihdamın sunulduğu senelik periyotta, dinamik işgücümüz 950 bin kişi daha artmış hareketli bir tablo çiziyor.

Devamı Derin Ekonomi Eylül 2017 sayısında …

Dikkat çekenler...