Hindistan’da Müslümanlara karşı nefret kampanyası dinmiyor

Orta Hindistan’da Müslüman bir adam bir grup saldırgan köylü tarafından bir ineği öldürdüğü iddiasıyla öldürülene kadar dövülürken, eşi de ağır yaralandı. Tüyler ürperten olay, bu yıl Mayıs ayında Satna semtindeki Amgara köyünde gerçekleşti. Satna Emniyet Komiseri Rajesh Hingankar köylülerin çifte bir boğayı öldürdükleri şüphesiyle saldırdıklarını söyledi. 45 yaşındaki Riaz Han öldürülürken, 33 yaşındaki eşi Shakeel Maqbool de ağır yaralandı. Zira ineklerin ya da boğaların öldürülmesi Hindistan’da ceza gerektiren bir suç. Bu minvaldeki başka bir yasadışı kanun infazı olayında da, saldırgan bir grup 13 Haziran’da Carkhand eyaletinin bir köyünde sığır hırsızlığına karıştığına inanılan iki Müslüman adamı linç etti. 35 yaşındaki Jirafuddin Ansari ve 30 yaşındaki kardeşi Murtaza Miyan’ın sığır çalarken yakalandığı iddia edilirken, babaları oğullarının büyükbaş hayvan tüccarı olduğunu ifade etti. Yine iddiaya göre, adının Ummar Muhammed olduğu belirlenen bir adam, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Haryana eyaletinin Mewat şehrinden Racastan eyaletinin Bharatpur şehrine inek taşırken yasadışı kanun infazcıları tarafından vurularak öldürüldü. Görünen o ki, Hindistan’da Müslümanlara yönelik saldırılar ve nefret suçları dinmiyor. Müslüman sığır tüccarları, dana eti yiyenler ve mandıra çiftçileri radikal Hindular tarafından hedef alınmaya devam ediyor. Modi yönetiminin 2014 yılında iktidara gelmesinden sonra, sağcı Hindutva gruplarına bağlı yasadışı kanun infazcıları devlet mekanizmasından destek aldıklarını ve saldırıda bulunabilecek dokunulmazlığa sahip olduklarını düşünerek cesaret kazandılar.
Bu yıl mayıs ayında Hindistan’ın güneyindeki Telangana ve Karnataka eyaletlerinde ineklerle ilgili nefret suçlarında en az beş kişi öldürüldü. 2017 yılında 11 Müslüman ülke genelinde benzer yasadışı kanun infazı vakalarında öldürülürken, bu rakam 2010’dan bu yana görülen en yüksek bilanço oldu. Azınlık toplumu üyelerinin sığır eti veya kesimhanelere büyükbaş hayvan taşıdıkları şüphesiyle Hindu inek koruyucu gruplar tarafından linç edilmesi hız kesmeden devam ediyor. Başbakan Narendra Modi yönetimindeki milliyetçi Bharatiya Janata Partisi (BJP) iktidara geldiğinden beri bu partiye bağlı radikal Hindu gruplar ön plana çıktı ve radikaller Hindularca kutsal olduğu düşünülen inekleri koruma adına Müslümanları hedef alarak, korkutuyor, sindiriyor ve aşağılıyor.
Müslümanların Hindu gruplar tarafından linç edilmesi yeni bir şey olmamakla birlikte, şiddetin derecesi ve sıklığı artıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, ineklerle ilgili yasadışı kanun infazının şiddeti 2015’ten bu yana yükselen bir eğilim gösteriyor. Ülke genelinde inek koruyucu grupların art arda gerçekleştirdikleri saldırılar, azınlık toplumu mensupları arasına şok dalgaları göndererek, aralarında güvensizlik duygusu yaratmakta ve sosyal uyumu ve istikrarı etkilemektedir. Daha da kötüsü, iktidardaki BJP partisinin liderleri ve milletvekilleri bile, Müslümanları hedef almakta ve terörist ve milliyetçilik karşıtı olarak nitelendirmektedirler. Bu yıl Şubat ayında BJP milletvekili Vinay Katiyar, milleti nüfus temelinde böldükleri için Müslümanların Hindistan’da kalmaması gerektiğini söyleyerek, Bangladeş’e ya da Pakistan’a gitmelerini önerdi.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...