Hindistan ile ABD arasındaki kilit anlaşmalar

Hindistan ve ABD arasındaki ikili savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliğinin son yıllarda önemli ölçüde güçlenmesiyle, iki ülkenin özellikle Hint-Pasifik bölgesindeki küresel stratejik ortaklıkları da ivme kazandı.
Bilindiği üzere, Hindistan ve ABD yakın ve dostane ilişkiler yürütmektedir. İki ülke arasında karşılıklı güvene dayanan savunma ilişkileri 2016 yılında ABD Hindistan’a başlıca savunma ortağı statüsü vermesiyle taçlandı. Ayrıca, iki ülke, 2015’te imzalanan ve her iki ülkenin savunma teşkilatları arasında işbirliği modeli oluşturan Savunma Çerçeve Anlaşması, 2016’da imzalanan ve her iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasındaki karşılıklı lojistik desteğini kolaylaştıran bir temel anlaşma olan Lojistik Değişim Memorandumu (LEMOA), ve 6 Eylül 2018’de imzalanan ve Hindistan’ın ABD’den savunma teknolojisi temin etmesine ve her iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasındaki bilgi paylaşımını kolaylaştıracak İletişim Uyumluluğu ve Güvenlik Anlaşması (COMCASA) dâhil olmak üzere belli başlı anlaşmalar imzaladılar.
İki ülkenin onarım ve tedarik ikmali için birbirinin üslerini kullanmasını öngören LEMOA’nın imzalanmasıyla Hindistan ve ABD’nin savunma alanındaki işbirliği büyük ivme kazandı. LEMOA, her iki ülkeye birbirlerinin belli başlı askeri tesislerini kullanmasına izni vererek iki ülke ordusunun daha iyi koordine edilmesini amaçlamaktadır.
CISMOA iki ülke arasında kurulan diyalogun sonrasında imzalandı. Hindistan ve ABD arasında bakanlık seviyesindeki diyalog, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Hindistan-ABD stratejik ortaklığı için olumlu ve ileriye dönük bir vizyon sunma ve diplomatik ve güvenlik çabalarında sinerjiyi teşvik etme konusundaki ortak taahhüdünün bir yansımasıydı.
ABD vize normlarında meydana gelebilecek olası değişikliklerden endişe duyan Hindistan görüşmeler sırasında H-1B vize sorununu gündeme getirdi. Hindistan’da H-1B vizesi kullananların sayısı 2014’te 108.000 iken şu an 129.000’e çıktı. H-1B vizesi sayısında azalma riski, Trump’ın “Amerikan malı satın Al, Amerikalı işçi çalıştır” politikasından sonra büyüdü. Hindistan hükümeti, H-1B vize rejimi konusunu Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı da dâhil olmak üzere çeşitli düzeylerde ABD’li karar alıcılarla görüştü. Sorun görüşmeler sırasında etkili bir şekilde gündeme getirilirken, ABD’li temsilciler, Hintli mevkidaşlarına Hindistan’ın endişelerini ciddi olarak değerlendirecekleri konusunda güvence verdi.
Devamı Derin Ekonomi Ekim 2018 sayısında …

 

Dikkat çekenler...