Hindistan benzeri görülmemiş bir sıcak hava dalgasının etkisi altında

Bu yıl pek çok eyaletin benzeri görülmemiş bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girmesiyle Hindistan tarihinin en ölümcül yaz mevsimlerinden birini yaşıyor. Sıcaklıklar orta ve batı bölgelerde haftalardır sürekli olarak 40 °C’nin üzerinde seyrederken, çeşitli şehirlerde rekor seviyelere ulaştı. Ülke genelinde kusma, ishal ve güneş çarpması nedeniyle binlerce insan hastaneye kaldırıldı.

Mayıs 2019’dan bu yana Hindistan yazılı tarihindeki en sıcak ve en uzun süreli sıcak hava dalgalarından biriyle karşı karşıya. Kırsal kesimde su rezervleri, göller ve nehirlerin kuruması tarım ve su kaynaklarına zarar verirken, şehirler de ciddi bir su sıkıntısı yaşamakta ve vatandaşlar içme suyuna güvenilir bir şekilde erişememektedir. Güney’deki Tamil Nadu eyaletinde ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Chennai’de bölge sakinlerinin ana içme suyu kaynakları Haziran ayı ortasına kadar kururken, bazı yerlerde de otel ve restoran gibi işletmeler su ihtiyacını karşılayamadıkları için kapanmak zorunda kaldı.Ülkenin kuzeyindeki çöl eyaleti Racastan’da sıcaklık rekor seviyelere ulaştı. Öyle ki, termometrelerin 50,8°C’yi gösterdiği eyalette yaklaşık 100.000 kişiye ev sahipliği yapan Churu son günlerde Hindistan’ın en sıcak bölgesi olarak kayıtlara geçti. Racastan’ın yanı sıra, kuzey eyaletleri de yüksek sıcakların etkisi altında kalırken, Başkent Delhi’de termometreler 48 °C’ye kadar yükseldi.

 

Gucarat, Bihar, Haryana, Madya Pradeş, Maharaştra, Uttar Pradeş ve Orissa gibi eyaletler büyük bir sıcak hava dalgası altında adeta kavruluyor. Uzmanlar, bunun son birkaç on yıldaki en yüksek ve en uzun süreli sıcak hava dalgalarından biri olduğunu söylüyor. 20 Haziran 2019 itibariyle, sıcak hava dalgası 40 günden fazladır sürüyor.

 

Devamı Z Raporu Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...