Gelecek çoktan geldi

Aylar geçti… Kovid-19 pandemisinin yıktığı pek çok şey oldu. Mart-Nisan aylarında bazı alışkanlıklarımızın değişeceğini tahmin ediyorduk tabii ama bunlardan hangilerinin hızla geri geleceğini, hangilerininse yerine yenilerinin yerleşeceğini tahmin etmek çok da kolay değildi.

Bir hariç… Dijital alışkanlıklarımız… Bugün, iş süreçlerimizi, çocuklarımızın eğitimini ve gündelik hayatımızın büyük bir bölümünü dijital olarak sürdürebileceğimize emin olduğumuz yerdeyiz.

Sağlığımızı korumak için hükümetin uyarılarınca aldığımız tedbirler devam ettiği sürece dijital yaşam da olabildiğince hayatımızda kalacak. Çünkü böylelikle aksamaları, sorunları minimuma indirmemiz mümkün… Peki ya sonra?

Sonrası için öngörümüz, pratikliğine, zahmetsizliğine, zamandan ve paradan tasarruf etmesine alıştığımız dijital kullanımlarımızın hayatımızda kalacağı yönünde…

Elbette yüz yüze olunmadığında karşılanamayan -en azından insani- ihtiyaçlarımız için bu böyle olmayacaktır. Ancak, işte ve özel yaşamımızda zamandan ve paradan tasarruf etmek ciddi bir katma değer ve dijital ortamlara karşı biraz da olsa çekimser davrananlar, bu süreçte zincirlerini kırmalarıyla sanal ortam deneyimi kazanabildiler.

En zoru hep ilk adımdır ki o adım çoktan atılmış görünüyor. Bundan sonrası da memnuniyetin sürmesiyle çorap söküğü gibi gelecektir. Mesela alışveriş konusu… Yalnızca satın alma değil, farklı markalarla benzer ürünleri karşılaştırmak için de önemli bir kaynak internet.

Google ve Ipsos, yaptıkları Global Perakende Araştırması ile Türkiye’deki tüketicilerin üçte ikisinden fazlasının ‘doğru’ satın alma yaptıklarından emin olmak için, önce internet araştırmasına giriştiklerini ortaya koymuş. Tüketiciler, alışverişe ayırdıkları zamanın yarısından fazlasını ise internete harcıyorlarmış.

Devamı Z Raporu Ekim 2020 sayısında …

 

Dikkat çekenler...