Enerji koridoru Türkiye’den enerji üreticisi Türkiye’ye

21 Ağustos Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm Türkiye ve dünyanın heyecanla ve merakla beklediği müjdeyi açıkladı. Fatih sondaj gemimiz Zonguldak Ereğli açıklarında, Sakarya havzasında 320 milyar metreküplük kanıtlanmış ve kaliteli doğal gaz rezervi bulmuştu. Dünya enerji raporlarına göre “dev keşif” olarak tanımlanan bu büyük müjde, halkın büyük bölümünde sevinç ve heyecan dalgası meydana getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 97 yıllık tarihinde başarılan bu en büyük enerji kaynağı doğalgaz keşfine dudak büken, küçümseyen, eleştiren bir kısım azınlık grup da kendilerini, acizliklerini, niyetlerini ortaya koymuş oldular.

Esasında Karadeniz’de bulunan bu muazzam doğalgaz keşfi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de, uluslararası hukuk kurallarına uygun, hakkaniyete uygun ve milli ekonomik menfaatlerini koruyacak şekilde yaptığı sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerinin bir sonucu olarak başarılmıştır. Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz’de, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hem de Türkiye’nin kıta sahanlığı ve milli ekonomik haklarını hiçe sayan arsız ve fütursuz çabaları, ve başta bölge ile coğrafik bağlantısı olmayan Fransa, B.A.E. ve Mısır ile giriştiği ittifak çabaları karşısında, Türkiye hem askeri gücü, hem diplomasi gücü, hem de sismik araştırma ve sondaj-arama gemilerini o bölgeye göndererek şer ittifakına gerekli cevabı vermiş ve haksız gaspa müsaade etmeyeceğini göstermiştir. Bu arada sürpriz haber, batı Karadeniz açıklarında, Sakarya havzasındaki Tuna 1 kuyusundan gelmiştir. 320 milyar metreküplük kaliteli doğalgaz keşfi, inşallah çok daha büyük ve zengin bir havzanın sadece başlangıcıdır.

Halkımızın büyük bölümünü, dost ve kardeş ülkeleri de sevince boğan bu dev doğalgaz rezervinin keşfi şu önemli sonuçları beraberinde getirecektir: 320 milyar metreküp doğalgaz inşallah 2023 yılına kadar çıkarılmaya başlanacaktır. Bunun için 6 milyar dolarlık yatırım gerekmektedir.

Devamı Z Raporu Eylül 2020 sayısında…

 

Dikkat çekenler...