Dijital para kişilik haklarını ihlal edecek mi?

BIS (Bank of International Settlements) Küresel düzenleyici Basel Bankacılık Denetim Komitesi, bir taraftan kripto para birimlerinin dünyanın en riskli varlıklarından biri olduğunu söyledi, daha katı sermaye kuralları ve yatırımcıların varlıklarının daha sıkı gözetimi için çağrıda bulundu. Diğer taraftan pratikte uygulama alanı bulan kripto paraların gelişimi karşısında aksiyon alma mecburiyetine giren finansal sistem bulunmaktadır.
Uygulama alanı bulan kripto paralara karşı finansal otoritelerin masasında genel itibariyle iki seçenek durmakta; rekabet etmek ve/veya sınırlandırmak-düzenlemek. Bu çerçevede ülkeler hem yasal sınırlamalar ve düzenlemeler getirirken hem de kendi dijital paralarının piyasa sürülmesi amacıyla girişimde bulunup rekabetin içine girmeye hazırlanmaktalar.
Türkiye pek yakın zaman evvel kripto para ile alışverişleri kısıtlarken, Avrupa Birliği geçen yıl Eylül ayında bir dizi düzenlemeye gitmişti. Mayıs 2021’de Çin de bir dizi kararlar açıklayarak kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımını yasaklamayı ve kendi dijital parasını deneyimlemeye başlamıştır.
BIS’e göre merkez bankalarının yüzde doksanı kendi dijital paralarının piyasaya sürülmesi için proje geliştirmekteyken, bahse konu Merkez Bankalarının yüzde ellisi birkaç yıl içerisinde kendi dijital paralarını piyasaya sürme konusunda kararlı görünmekte olduğu ifade ediyor.
MERKEZIYETSIZ DEMOKRATIK PARA IDDIASI SON MU BULUYOR?
İşte bu noktada, ana kabul olan merkeziyetsiz, serbest pazarın yerine tam olarak 180 derece ters gelebilecek tam merkeziyetçi ve her noktası kontrol altında olan mali yapının mı geleceği yeni bir tartışma konusu haline gelmiştir. Zira merkez bankalarının kendi dijital paralarını sisteme koymaları nakdi paranın özgürlük alanına sahip olan bireylerin kaydı alana itilmesine sebep olacaktır.
Devamı Z Raporu Temmuz 2021 sayısında…

Dikkat çekenler...