Çin Trump’ın ikinci kez seçilmesini neden istiyor?

19 Aralık 2016’da ABD başkanı seçilmesinden bu yana, Donald Trump Çin’e gümrük vergileri ve yaptırımlar uygulayarak, ülkeye karşı ticaret savaşı başlattı; 1972’de Nixon
yönetimi ve Çin arasında Tayvan üzerine kabul edilen statükoyu değiştirmeye çalıştı;
Hong Kong’un iç işlerine karıştı; koronavirüs salgınından dolayı Çin’i suçladı ve ABD’nin güvenliği için en büyük tehdit olarak nitelendirdi. Tüm bunlar karşısında Çin’in Kasım 2020 başkanlık seçimlerinde Trump’ın gitmesini istemesi beklenirken, 2020’de Trump’ın yeniden seçilmesini desteklediği bildiriliyor. Peki, Çin neden bunu yapıyor?

Çin yönetiminin stratejik planları, Trump’ın ABD’nin kendisine ve müttefiklerine verdiği siyasi ve stratejik zararın Pekin’e verebileceği zararlardan daha ağır olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, Trump’ın görevde kalabileceği gelecek dört yıllık dönem bu zararı artıracağı için 2020 seçimleri modern dünyanın şekillenmesi açısından tarihi önem arz ediyor. ABD başkanlık seçimleri ABD’nin dış politikasının önümüzdeki dört yıl boyunca izleyeceği gidişata dair ipuçları vermesi açısından oldukça önemli. Bununla birlikte küresel jeopolitiği temelden değiştiren seçimler oldukça nadir olup, 1980’de Ronald Reagan’ın kazandığı ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasına yol açan koşulları oluşturan seçim bunlardan biriydi.

Kasım ayında dünya 1980’lerin sonlarından bu yana her zamankinden daha istikrarsız bir durumda kalacak. Trump, Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde kendini Amerikan seçmene ABD ekonomisine yeni bir soluk getiren, milyonlarca istihdam yaratarak işsizliği azaltan ve yeniden seçilmek isteyen her ABD başkanı için olmazsa olmaz bir icraat olan benzin fiyatlarını en düşük seviyede tutan başkan olarak sunmayı umuyordu.

Devamı Z Raporu Ağustos 2020 sayısında…

Dikkat çekenler...