Buy America: Amerika’da Yerli Malı Kanunu

Amerika Birleşik Devletleri’nde Biden yönetimi “Buy American” (“Yerli Malı Satın Al”) Kanun Hükmünde Kararnamesini (KHK) 25 Ocak 2021 tarihinde çıkarttı. Yönetimin amacı yerli üretimi ve istihdamı artırmak ithalatı ise kısmak.
Amerika ile Çin arasındaki teknolojik ve ekonomik soğuk savaşın kızıştığı dönemdeyiz. Amerikan yönetimi, bu KHK ile Çin’in sınai ve teknolojik yükselişini durdurmak istiyor.
KHK’ya göre, Federal Hükümet Bütçesinden yapılan alımlarda yerli malı tercih edilecek. ABD devleti, her yıl bütçesinden 600 milyar dolarlık mal ve hizmet satın alımı yapıyor. KHK ile birlikte yabancı şirketlerin ABD devletine mal ve hizmet satmaları zorlaşıyor. Buy American kanunu Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk defa 1933 yılında Başkan Hoover zamanında çıkartılmıştı. Önceden de değişik Başkanların dönemlerinde söz konusu kanunun maddelerini sıkılaştıran KHK’lar yayınlanmıştı.
Biden idaresinin yayınladığı KHK şu ana kadar ki en sıkılaştırılmış tedbirleri içeriyor. Federal Hükümet bütçesinden yapılan 10.000 doların üzerindeki sözleşmelere konu olan mal ve hizmet alımları KHK kapsamına giriyor. Bu rakamın üzerindeki ürünlerin kamu kesimi tarafından satın alınabilmesi için Amerika’da üretilmiş olması gerekiyor. Yerliliğin tanımı, ürün maliyetinin en az yüzde 50’sinin ABD’den sağlanmış olması.
İnşaat taahhüt hizmetleri alımında ise alt sınır 7 milyon dolar. Yani, 7 milyon doların üzerindeki kamu inşaatları yabancı şirketlere yaptırılmayacak. KHK, bu kurallara uyulmadan yapılan satın alımlara ceza maddeleri getiriyor.
Devamı Z Raporu Temmuz 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...