Bacasız sanayide bol dövizli sezon

Dünyanın en çok turist çeken altıncı ülkesi Türkiye bu yıl turizmde bol döviz girdisi sağlayan bir sezon yaşıyor. Doğal güzelliklerimiz bir tarafa birçok medeniyetin beşiği Anadolu’nun dört bir yanındaki tarihi ve kültürel zenginlikler, bu yıl daha çok yabancı çekecek. Denizi, güneşi, kumu ve yeşiliyle büyüleyici bir etkiye sahip olan ülkemize gelecek yabancı ziyaretçi sayısında bu yıl 40 milyonu aşması beklentisi var.
2014 ve 2015 yıllarda kaydedilen 41 milyon rekorunun bu yıl kırılması zor görünmüyor. Bu hedefi kolaylaştıracak ön önemli faktör ise Türkiye destinasyonunun rakiplerine göre daha ucuz olması. İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa ülkelerine göre daha düşük maliyetlerle sunduğumuz turizm hizmeti bu ülkelerle kıyaslanmayacak derecede kaliteli de aynı zamanda. Mısır ve Fas’ın sunduğu hizmet kalitesi ise Türkiye ile kıyaslanmayacak şekilde geride. Türkiye’deki hizmet sektörünün hızlı ve kaliteli servis kapasitesini zaten anlatmaya gerek yok. Bütün bu seçenekleri ve fiyat karşılaştırmalarını yapan turistler; Türkiye’yi tercih etmekten kendini alamıyor.
Son yıllarda ekonomik büyümeye bağlı olarak artan huzur ve güven ortamı; dünyanın her tarafından Türkiye’ye olan ilgiyi arttırdı. 2000’li yılların başında 13 milyonlarda olan Türkiye’ye gelen turist sayısı 30 milyar dolarların üzerine çıktı. Bu yıl “40 milyon turist 32 milyar dolar” gelir hedefi var sektörün. Bu yılın ilk beş ayında 11,8 milyon kişinin Türkiye’yi tercih etmesi, bu hedefin kolay aşılacağını gösteriyor. Türkiye gibi bir ülke için bu yeterli mi, elbette hayır. 40 milyon ziyaretçi hedefinin 50 milyon olarak güncellenmesi şart. Dört mevsimin aynı anda yaşandığı Türkiye, hem daha fazla ziyaretçi çekmek hem de kişi başına düşen turizm gelirini arttırmak için daha nitelikli adımlar atmalı. Özellikle belli bir gelir seviyesinin üzerindeki turistleri çekecek alternatif turizmde markalaşmak asıl meselemiz olmalı. Bacasız sanayiden sağlanan döviz girdisi, cari açığın aşağıda tutun çok önemli bir faktör.

Devamı Derin Ekonomi Temmuz 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...