Aşı savaşları

Korona virüs salgınında bir yılı geride bıraktık. Küresel ekonomide, alınan tedbirler kapsamında birçok sektörde faaliyetler neredeyse durma noktasına geldi. Merkez bankaları düşük faiz politikasına ve varlık alım programlarına tüm hızıyla devam ediyor. Maliye politika araçlarının birçoğu kullanıldı. Gelinen noktada ise salgının ne zaman biteceğine dair henüz net bir takvim yok. Tüm umutlar aşılardan gelecek iyi haberlere bağlı. Ancak aşı haberi tüm dünya için umut olsa da mevcut gelişmeler işin hiç kolay olmayacağını gösteriyor.
Genel tahminler bu yılın ilk yarısında aşılamanın büyük ölçüde tamamlanacağı ve yılın ikinci yarısında tedbirler kaldırılarak ekonomik aktivitelerin hızlanacağı yönünde birleşiyordu. Ancak mevcut gelişmeler ekonomilerin olası kötü senaryonun gerçekleşmesine karşı bir B planına ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.
Aşıya dair üç temel soru cevap bekliyor. Birincisi aşılar salgının bitmesinde yeterli olacak mı? İkincisi, tüm dünya için yeterli aşı üretimi hedeflenen takvim içinde gerçekleşecek mi? Son olarak aşının adil dağılımı mümkün olacak mı? Bu üç sorunun cevabını alabilmemiz için daha fazla zamana ihtiyacımız var.
AŞILAR ETKILI OLACAK MI?
Çünkü, aşılara ilişkin çelişkili haberler geliyor. Aşıların etkinliğine dair farklı ülkelerde farklı sonuçların ortaya çıkması karamsarlığı artırdığı bir gerçek. Bu konuda gelen açıklamalar belirlenen takvim içinde dünyanın aşılanması tamamlansa dahi sonucun menfimi, müspet mi olacağı bilinmiyor. Tartışmanın teknik boyutu daha da karmaşık bir hal almış durumda. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın mutasyona uğrayan korona virüs türünün daha ölümcül olabileceğine yönelik açıklaması var. İngiltere hükümetinin bu nedenle daha fazla kişiye aşı yapılması için ikinci doz aşının önerilenin aksine 12 hafta sonra yapılması kararını tekrar gündeme getirmesi büyük tartışmalara neden olmakta. İngiliz Tabipler Birliği (BMA) iki doz arasındaki süreyi uzatma fikrini destekleyen hükümetin baş sağlık danışmanı Profesör Chris Whitty’e mektup yazarak söz konusu stratejisinin yanlış olduğunu bildirdi.
Devamı Şubat 2021 sayısında …

Dikkat çekenler...