ABD İran’dan daha büyük bir savaşla karşı karşıya

ABD Başkanı Donald Trump’ın şahin politikalarına verdiği destekle bilinen Ulusal Güvenlik Danışmanı neo-con John Bolton’un ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’yi İran’la savaşa sürükleme çabalarına rağmen, savaş her iki ülke için de bir seçenek değil.

İran, ABD ile savaşa girmek istememesine rağmen, ham petrol ihracatının Hürmüz Boğazı’ndan geçişinin engellenmesidurumunda misilleme yapacaktır. Boğazı tamamen kapatmak neredeyse imkânsız olduğu için, İran petrol tankerlerini batırmak amacıyla boğaza mayın döşeyebilir. Böyle bir hamle petrol tankeri sahiplerini ve sigorta şirketlerini tankerlerini boğaza göndermekten vazgeçirebilir. Aynı şekilde, İran’ın petrol tankerlerini batırmakla tehdit etme seçeneği de boğaza mayın döşemekle aynı
etkiyi yapacaktır. Nitekim Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol tesislerine yapılan son saldırılar, dünyanın en büyük petrol üretim tesisi olan Suudi Ras Tanura gibi büyük petrol tesislerine ciddi zarar vermenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, 13 Haziran’da Umman Körfezi’nde biri Japon diğeri Norveçli iki petrol tankerine yapılan saldırılar Trump yönetimi içindeki şahinlerin, İsrail’in veya Suudi Arabistan’ın saldırılar sırasında Tahran’ı ziyaret eden ve Trump’tan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e mektup getiren Japon Başbakanı’nın arabuluculuk çabalarını durdurmayı hedefleyen kasıtlı bir girişimi olabilir. (Bu arada Hamaney mektubu almayı reddetti.)

 

Devamı Z Raporu Temmuz 2019 sayısında…

Dikkat çekenler...