2018 yılında beklentiler ve riskler

Geçtiğimiz yıl Fed para politikasındaki normalleşme sürecini bilanço küçültme açısından kısmen netleşti. AB üyesi bazı ülkeler ile İngiltere’deki seçim süreci tamamlandı. 2017 yılının başından itibaren artan küresel risk iştahı ve yüksek getiri arayışı nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının bu yılda sürmesi bekleniyor. Risk iştahındaki artışın yanı sıra, gelişmiş ülkelerde iktisadi politika belirsizliğinin kısmen azalması ile birlikte borsa endekslerinin, gelişmekte olan ülkelerde güçlü performans sergilemesi sürpriz olmayacak. Küresel ekonomik faaliyetteki toparlanma genele yaygın olmamakla birlikte, gelişmekte olan ülkelerden gelen destekle sürmesi bekleniyor.
ABD VE EURO BÖLGESİ
Fed geçtiğimiz yıl beklentilere paralel, daha önceden açıkladığı yol haritası ile uyumlu olarak bilanço küçültme sürecine başlayacağını açıklamıştı. Fed üyeleri, 2018 sonu çekirdek enflasyon ve işsizlik öngörülerini hafif aşağı çekerken, büyüme tahminlerinde kayda değer bir güncelleme yapmadı. Beklentiler Fed’in 2018 yılında üç kez daha 25’er baz puanlık faiz artırımı olabileceği yönünde.
Seçimler nedeniyle ekonomik zorluklarla karşılaşabileceğinden endişe edilen Avrupa ekonomileri, büyüme açısından pozitif sürprizler yapmaya devam edeceği görünüyor. Ancak büyümedeki toparlanmaya kıyasla Euro Bölgesi’nde enflasyon hala düşük seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası(AMB) geçtiğimiz yıl Eylül ayındaki toplantısında beklentiler dahilinde para politikası faizlerini ve varlık alım programını sabit tutmuştu. AMB, ilk yarıdaki güçlü gerçekleşmelerin ardından 2017 büyüme tahminini yüzde 1,9’dan yüzde 2,2’ye yükseltmişti. Öte yandan, AMB’nın bu yıl varlık alım programını aşamalı olarak yavaşlatması bekleniyor.
Büyümenin toparlanarak devam ettiği gelişmekte olan ülkelere sermaye girişleri canlılığının bu yılda devam etmesi bekleniyor. Hindistan’da yeni vergi sistemi ve parasal operasyon ile artan belirsizlikler, büyüme görünümünün de zayıflamasına yol açtı. Gelişmekte olan ekonomilerin yarattığı toplam katma değer ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,2 büyüdü.

Devamı Derin Ekonomi Ocak 2018 sayısında …

Dikkat çekenler...