ŞUBAT 2024 - Sayı

REKABETİN YENİ ADI: İKİZ DÖNÜŞÜM

Ekonomi dergisi Z Raporu bu ay ikiz dönüşüm konusunu tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıyor. Yeşil ve dijital dönüşüm arasındaki etkileşimi ifade eden ikiz dönüşüm konusunda iş dünyası başta olmak üzere tüm tarafların görüşlerini içeren bu kapsamlı dosyada akademisyenler, sanayi ve sektör temsilcileri, Türkiye’nin bu dönüşüme ayak uydurabilmesi için yapılması gerekenleri analiz ediyor.

Yeşil ve dijital dönüşüm arasındaki etkileşimi ifade eden ikiz dönüşüm, ekonomilerin kaynak verimli, döngüsel ve karbon nötr olmasına yardımcı olacak süreci ifade ediyor. Gün geçtikçe yeşil ve dijital teknolojiler iç içe geçerken, ekonominin geleceği için tüm sektörlerin ikiz dönüşüme ayak uydurabilmesi şart.

TÜRKİYE SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİNE HAZIR MI?

Dünyanın ilk iklim-nötr kıtası olma hedefini ortaya koyan Avrupa, bu hedef doğrultusunda 1 Ekim 2023 itibarıyla sınırda karbon Düzenleme Mekanizması’nı (SKDM) hayata geçirdi. Avrupa’ya ihracat yapan tüm ülkeleri ilgilendiren bu düzenleme, geçtiğimiz yıl ihracatının yüzde 40,6’sını Avrupa’ya yapan Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Türkiye demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen olmak üzere enerji yoğun 6 sektörde karbonsuzlaşma çalışmalarını hızlandırdı.

YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VERİMLİLİĞİ NASIL ARTIRIR?

Tüm dünyada karbon emisyonlarını en aza indirebilmek için yeşil ve dijital dönüşüm seferberliği devam ederken, küresel emisyonların yüzde 80’inden sorumlu olan enerji ve bağlantılı sektörlerde verimlilik çalışmaları hız kazandı. Hem işletmeler hem de hükümetler, geleceğin ekonomisinde rekabet edebilirliklerini sürdürmek için enerji verimliliğini, ikiz dönüşüm sürecinin merkezine yerleştiriyor.

TEDARİK ZİNCİRİNDE KIZILDENİZ ENDİŞESİ 

Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırı, küresel lojistik ağını sekteye uğrattı. Uzayan rotalar ise uluslararası taşımacılık maliyetlerini ikiye katladı. Krizin büyüme ihtimali, küresel faiz indirimlerini sekteye uğratabilecek bir enflasyon artışı riskini de canlı tutuyor. Dünya, ticaretin sorunsuz ve daha az maliyetle işlemesi için alternatif rotalar ararken, çözüm yine Türkiye’den geldi. Hükümet, bu yıl kalkınma yolu ve Zengezur Koridoru Projelerine hız verileceğini açıkladı.

YENİ DÖNEMİN STRATEJİSİ NE OLMALI?

Enflasyon 2024’te de gündemimizi meşgul etmeye devam ediyor. Ekonomi yönetimi 2023’te aylık enflasyonda başlayan düşüşün 2024’ün ikinci yarısında yıllık enflasyonda da yaşanacağını öngörüyor. Enflasyonu düşürmek adına uygulanan sıkı para politikası çerçevesinde politika faizi yüzde 45’e yükseltildi. Politika faizi fiyat istikrarının en önemli enstrümanı olarak yine sahnede. Ancak faiz artırımının sonuna gelinmesine rağmen yine faiz artırımıyla birlikte piyasada oluşan para arzındaki bolluk enflasyonu tetiklemeye devam ediyor. Bu nedenle de ‘miktarsal sıkılaşma’nın önemi bir kez daha gündeme geliyor.

EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN

Z Raporu’nda bu ay Türkiye’nin ilk yerli solunum cihazını geliştiren BIOSYS’nin hikâyesini yazan isim olan Cemal Erdoğan röportajı, ülkelerin hem biyolojik çeşitliliği hem de ekonomisi için bir tehdit olan biyokaçakçılık konuları da işleniyor. Ayrıca yeni nesil finansman modeli olan kitle fonlaması, Bir Ülke köşesinde Vietnam ve Pazarlama Dünyası köşesinde Esad Sivri ‘Mükemmel bir etkinlik detayda, detay deneyimde gizlidir’ başlıklı incelemesi de bu ay dergide okunması gereken konu başlıkları olarak göze çarpıyor.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde ‘Aile Şirketinde Profesyonel Yönetici’ başlıklı yazısı yer aldı. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı.