KÜRESEL BORÇ KRİZİ KAPIDA!
Aylık ekonomi dergisi Z Raporu’nun Şubat sayısı yine dolu dolu. ‘Küresel borç krizi kapıda!’ başlığıyla piyasaya çıkan dergi, gazete bayii ve seçkin kitabevlerinde yerini aldı.
Görünmez halkalarla birbirine bağlı küresel ekonomik sistemin herhangi bir parçasında ortaya çıkabilecek yapısal bir risk, tüm sistemi tehdit eden ciddi sonuçlar doğuruyor. Küresel borç seviyesindeki artışın takibi, bu nedenle çok önemli. Aylık ekonomi dergisi Z Raporu’nun Şubat sayısı, finansal krizden dönüş yılı kabul edilen 2012’den itibaren yüzde 23 oranında artış gösteren küresel borca dikkat çekiyor.
KÖTÜMSER İHTİMALLER GÜÇLENİYOR
Geçtiğimiz yılın son çeyreği itibariyle toplam küresel borç, tarihi rekor olan 277 trilyon dolara yükselerek, küresel GSMH’nin yüzde 365’ine ulaştı. Küresel borç seviyesi, 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı 2012 yılından günümüze kadar yaklaşık yüzde 23 artış gösterdi ve mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açtı. Kovid-19 salgını sonrasında atılan mecburi ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük de, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor. Detaylar Z Raporu’nun kapsamlı kapak dosyasında…
BIDEN’İN İLK EKONOMİ ADIMI: 1,9 TRİLYON DOLARLIK KURTARMA PAKETİ
ABD’de 2021 yılı, seçimle gelen değişimden çok, geçmişin ağırlığını ortaya koyan olağanüstülüklerle geldi. 200 yıldır olmayan oldu, ABD Kongresi saldırıya uğradı, 5 kişi hayatını kaybetti. Yeni başkan Joe Biden’ın yemin töreni böylesi bir atmosferde yapıldı.
ABD Başkanı Biden’in ilk icraatlarından biri ise, 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketi oldu. Kovid-19’un olumsuz etkilerine karşı ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen ‘Amerikan Kurtarma Planı’ hangi başlıkları kapsıyor, sonuçları ne olacak? Merak edilen her şey, Z Raporu’nun yeni sayısında.
DÜNYAYI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE: SUSUZLUK
İklim değişikliği, hızlı endüstrileşme ve nüfus artışı, dünya genelinde su kaynaklarının verimli kullanımının önemini artırıyor. 2030’a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle yaşadığı bölgelerden göç edeceği tahmin ediliyor. Gıda güvenliği, ekonomik büyüme, iklim değişikliği ile mücadele gibi birçok meselenin temelinde, su kaynaklarının sürdürülebilirliği yer alıyor. Fakat bugün geldiğimiz noktada, su kıtlığı tüm dünyanın yaşadığı en büyük sorunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. İstanbul da su sorunu yaşayacak kentler arasında yer alıyor. Bu yaz etkisini derinden hissettirecek susuzluk sorununa karşı çözüm olarak başvurulabilecek yollar, Z Raporu’nda kapsamlı bir dosyayla incelemeye alındı.
NESNELERİN İNTERNETİNDEN SONRA ŞİMDİ DE DAVRANIŞLARIN İNTERNETİ
Dünya, bir yıldan uzun süredir korona virüs salgını ile mücadele ediyor. Salgın, tüm alışkanlıklarımızla birlikte teknoloji trendlerini de başkalaştırdı. Salgın dalgasının başlattığı dönüşümün en somut çıktılarından biri, teknoloji yoluyla insanların davranışlarını izleme ve yönlendirme eğiliminin güçlenmesi oldu. Öyle ki, artık nesnelerin interneti kadar davranışların internetinden de söz ediliyor. İlk kez 2012 yılında psikoloji profesörü Göte Nyman tarafından yazılan blog yazılarında ortaya atılan ‘Davranışların İnterneti’ (IoB) kavramı, Z Raporu ile Türkiye’nin de gündemine taşınıyor.
Z RAPORU’NUN GÜÇLÜ KALEMLERİ GÜNDEMİ YORUMLUYOR
Z Raporu’nun yazar kadrosu, yorumlarıyla ekonomi ve siyaset gündemine yeni boyutlar kazandırmaya devam ediyor. Aşkın Baysal, Ali Saydam, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Doç. Dr. Kadir Tuna, Dr. Mehmet Akif Soysal, İbrahim Acar, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, yurt ve dünyadaki gelişmeleri farklı perspektiflerle değerlendirirken; Dr. Mustafa Özel, Sultan İkinci Murad’ın yönetim felsefesini anlatıyor, analist Cüneyt Paksoy ise piyasadaki gelişmeleri ve yatırım araçlarının muhtemel seyrini ele alıyor.