ŞUBAT 2019 - Sayı

REKABET VE REFAHA TEKNO-TEHDİT VERİ KARTELLERİ

Kapak dosyası ‘Rekabet ve refaha tekno-tehdit: Veri kartelleri’ başlığını taşıyan Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Şubat sayısı yine dopdolu…

İnsanlık tarihinde gücün tek elde toplanmasına sebep olan üç büyük dönüm noktası var: Para, petrol ve veri… Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi, bunlardan en yenisini, veri meselesini ‘Rekabet ve refaha tekno-tehdit: Veri kartelleri’ başlığıyla kapağına taşıdı.

Üç büyük dönüm noktasından ilki olan para, zenginlik biriktirmenin anahtarı olması açısından kritik önemde. İkincisi olan petrol, Churchill gibilerince insan hayatına dahi tercih edilebilen bir zenginlik kaynağı. Üçüncü dönüm noktası mahiyetindeki veri ise, dijital enformasyon teknolojisi -ya da popüler deyişle internet- sayesinde kendisini gerçekleyen, paranın akış yönünü köklü bir şekilde değiştiren hayati bir meta.

Günümüzde dev teknoloji şirketleri olarak arzı endam eden veri kartelleri, 21. yüzyılda refah ve rekabetin sürdürülebilirliği önündeki en büyük ket mekanizmaları olarak görülüyorlar. Mevcut düzende kendileri kazansa da yeni oyuncuların büyüyüp serpilmesine, hatta hayatta kalmasına izin vermiyorlar, bu da refahın rekabet yoluyla geniş toplum kesimlerine yayılmasına engel oluyor. Bir şeyler değişmezse durum çok da kötü noktalara da gidebilir.

GÜNDEM BAŞLIKLARI MERCEK ALTINDA

Diplomasiden siyasete, pazarlamadan paranın yönüne, teknolojik gelişmelerden yönetim ilkelerine… Derin Ekonomi’nin Şubat sayısında yok yok!

Kenevirin yeniden dirilişinin öyküsü, Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna kilisesinin bağımsızlığını tanımasının sonuçları, Brexit’in artık çıkmaz sokağa dönüşmesi, Çin’in ayın karanlık yüzüne inişiyle beraber Ay’a hücumun yeniden başlaması, finansal piyasalar üzerindeki ciddi etkileriyle Japon ev kadınları, naylon poşet ve plastikle mücadelenin gerekliliğine ilişkin detaylar Derin Ekonomi’nin yeni sayısında…

Global ortak paranın mümkün olup olmadığının da sorgulandığı son sayıda, dünya siyasetinin yakından takip ettiği ABD ve Almanya’daki iç siyasi gelişmeler de unutulmadı. 2020’de Trump’ın rakibi kim olacak? Merkel’in müstakbel halefi Annegret Kramp-Karrenbauer Merkel’e ne kadar benziyor, ne kadar farklı?

Derin Ekonomi’nin Şubat sayısı ekonominin farklı alanlarına ilişkin dosya ve analizlerle de dikkat çekiyor: Yapay zekanın beraberinde getirmesi kaçınılmaz olan kitlesel işsizlik sorunuyla nasıl baş edilebilir? Arap girişimcilerin İstanbul ekonomisine katkısı ne düzeyde ve hangi alanlarda? Körfez’de Dubai’nin cilası solarken Doha’nın yükselişini nasıl yorumlamak gerekiyor? Hepsi ve daha fazlası Derin Ekonomi sayfalarında…

UFUK AÇAN YORUMLAR

Türkiye’den ve dünyadan seçkin kalemler, siyaset ve ekonomideki gelişmelere ilişkin yorumlarını, Derin Ekonomi sayfalarında aktarmayı sürdürüyor. Derginin Şubat 2019 sayısında Doç. Dr. Ömer Bolat, Aşkın Baysal, Ali Saydam, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Robert M. Cutler, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, gündem konularını analiz ediyor, ufuk açıcı perspektifler sunuyor.