MART 2024 - Sayı

TÜRKİYE İÇİN YÜKSELİŞ ÇAĞI

Ekonomi dergisi Z Raporu yeni sayısında, Türkiye’nin yüksek teknolojiyle artan rekabet gücünü masaya yatırıyor. Türkiye’nin son yıllarda artan Ar-Ge yatırımlarıyla birlikte yüksek teknoloji alanında artan rekabet gücünü analiz eden Z Raporu, savunma sanayiinde elde edilen başarıya dikkat çekiyor. Bu nedenle de Türkiye’nin, gerek yüksek teknolojide gerekse savunma sanayinde elde ettiği başarının en önemli göstergesi haline gelen Kaan’ı kapağına taşıyor.

TÜRKİYE İÇİN YÜKSEK TEKNOLOJİYLE SIÇRAMA DÖNEMİ

Türkiye ihracatta rekorlar kırmaya devam ederken, ihracatta kg değerini de 1,6 dolara, küresel ihracattan aldığı payı da yüzde 1,06’ya yükseltti. Türkiye, küresel ekonomide rolünü güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için 2,5 dolarlık orta vadeli hedefini ise koruyor. Ar-Ge harcamasını 2022 yılında 198 milyar TL’ye taşıyan Türkiye, artık bu yatırımların meyvelerini almaya başladı. Savunma sanayinde hayali kurulan projeleri bir bir hayata geçiren Türkiye, yüksek teknolojiyle kalkınmada sıçrama yapmanın artık eşiğinde.

UZAY 2.0: REKABET TİCARİLEŞİYOR

21. yüzyılda teknolojinin ulaşılabilir olmasıyla devletlerin uzay rekabetine şirketler de dâhil oldu. Ticarileşen “Uzay 2.0” çağında rekabete dâhil olmak isteyen Türkiye, ilk astronotunu uzaya göndererek Milli Uzay Programı’nın mihenk taşlarından birine ulaştı. Henüz yolun başında olsa da Türkiye’nin uzay yatırımlarının 329 milyon dolara ulaştığı hesaplanıyor. 2023 yılındaki küresel uzay yatırımları ise 117 milyar dolar oldu. 2024’e kadar 1 trilyon dolarlık pazar hacmi öngörülen uzay sektöründe, 2030’a kadar yüzde 180’lik büyüme bekleniyor.

ÇİP VE ÖTESİ

En basit tanımla çipler elektronik cihazların saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirebilme kapasitesine sahip, transistör sayısı arttıkça becerileri artan beyinleri olarak hayatımızda. Çiplerin dünya ekonomisindeki önemi ve ABD Çin rekabetindeki önemi, Levent Işık’ın kaleminden ayrıntılı analizlerle Z Raporu yeni sayısında okuyucularla buluşuyor.

İŞ DÜNYASININ İLHAM VEREN KADINLARI

Z Raporu Mart sayısı, cam tavanı kırmayı başaran girişimci iş kadınlarını sayfalarına konuk ediyor. Her biri kendi sektörlerinde önemli konumda bulunan iş kadınları, başarılarının sırlarını ve kariyerinin başındaki hemcinslerine tavsiyelerini Z Raporu’na anlattı.

İGA İSTANBUL HAVALİMANI CEO VEKİLİ SELAHATTİN BİLGEN:

2024 İGA’DA YATIRIM YILI

Geçen 5 yıla, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olmanın yanında birçok başarıyı sığdıran İGA, 2023 yılında 76 milyon yolcuyu ağırladı. Avrupa’daki ilk 3’lü paralel pist operasyonunu hayata geçirerek hava trafik kapasitesini 148 ATM/S üzerine çıkarmayı hedefleyen İGA, böylece yeni bir pist inşa etmeden yolcu hedefini 200 milyona ulaştırmayı planlıyor. İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen de kendi elektriğini karşılayacak GES projesi, karbon sıfır hedefleri ve 85 milyon yolcu hedefleri ile 2024 yılında yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini açıkladı.

EKONOMİYİ DAHA İYİ OKUMAK İÇİN

Z Raporu’nda bu ay deprem bölgesindeki sanayi faaliyetlerindeki son durumu, depremden etkilenen illerdeki sektör temsilcilerinin görüşlerine yer vererek inceliyor. ‘Çin Afrika için dost mu düşman mı?’ başlıklı dosyada ise Afrika’nın Çin’e borçlarındaki son durum masaya yatırılıyor. Bir Ülke köşesinde Kuveyt ve Pazarlama Dünyası köşesinde Esad Sivri ‘Bir ilhamın peşinde’ başlıklı incelemesi de bu ay dergide okunması gereken konu başlıkları olarak göze çarpıyor.

Z RAPORU YAZARLARI EKONOMİK VE SİYASİ GELİŞMELERİ YORUMLUYOR

Z Raporu’nun yazar kadrosu da ekonomi gündemine dair görüşlerini Z Raporu okuyucuları için kaleme almayı sürdürüyor. Semra Karabaş, Ali Saydam, İbrahim Acar, Doç. Dr. Levent Yılmaz, Prof. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Obiyatulla Ismath Bacha, Dr. Mehmet Akif Soysal ve Prof. Dr. Metin Toprak gündemdeki son gelişmeleri değerlendirirken; Mustafa Özel, İz Bırakanlar köşesinde ‘Arınma ve Bereket Felsefesi’ başlıklı yazısı ile yer aldı. Analist Cüneyt Paksoy da her ay olduğu gibi piyasadaki son gelişmeleri yorumladı.