Ağustos 2018 - Sayı 39

SAVAŞA VE BARIŞA YÖN VEREN 25 THINK TANK

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Ağustos 2018 sayısı yine dopdolu. Derginin kapak dosyası, ‘Dünyada savaşa ve barışa yön veren 25 think tank’ başlığını taşıyor.

Başkanlık ekonomisinin yapıtaşlarının ele alındığı Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin Ağustos 2018 sayısında, kapak dosyası olarak küresel ölçekte savaş ve barış kararlarını şekillendiren en etkili 25 düşünce kuruluşuna yer veriliyor.

Dünya genelinde faaliyet gösteren 7 bin civarındaki düşünce kuruluşunun kayda değer bir kısmı, ulusal güvenlik ve savunma alanında fikir ve konseptler üretiyor. Güvenlik gibi hassas bir konuda siyasi karar vericileri etkileme ve kamuoyunu yönlendirme kapasiteleri nedeniyle bu kuruluşlara özel önem atfediliyor.

Derin Ekonomi’nin kapağına taşıdığı kapsamlı dosya, toplumların kaderine yön veren, savaş ve barış kararlarının verilmesinde kritik rol oynayan düşünce kuruluşlarına topluca göz atma fırsatı sunuyor. Dergi, ABD’den Çin’e, Endonezya’dan Türkiye’ye kadar pek çok ülkede faaliyet gösteren, başta ulusal güvenlik, savunma ve dış ilişkiler alanlarına odaklanmış etki gücü yüksek 25 düşünce kuruluşunun ayrıntılı profilini çıkarıyor.

BAŞKANLIK EKONOMİSİ NASIL İŞEYECEK?

24 Haziran seçimlerinden sonra devreye giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle devlet cihazı baştan aşağı yeniden dizayn ediliyor. Bu arada ekonominin geleceğini belirleyecek köklü değişim adımlarının ayrıntıları da gün gün ortaya konuyor.

Bu adımlardan ilki, ekonomi yönetiminde senkronizasyonu sağlamak üzere ‘hazine’ ve ‘maliye’ fonksiyonlarının tek bir bakanlık altında toplanması oldu. Yeni sistemin dikkat çekici bir diğer özelliği ise, yürüteceği kapsamlı araştırma ve taramalar, yapacağı değerlendirmeler ve geliştireceği politika önerileriyle, hem başkana hem de icracı bakanlıklara destek sağlayacak uzman kurullar.

Sağlıklı bir ekonomi işleyişi için piyasaların güveni ve psikolojik algısı da çok önemli elbette. Derin Ekonomi yeni sayısında, ‘Yeni dönemde ekonomi nasıl yönetilecek?’ sorusunun cevabını araştırırken, iş dünyasının görüşlerine de yer veriyor. MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile yapılan özel röportajlar, başkanlık sisteminin beraberinde getirdiği yeni ekonomik çerçeve içinde beklentileri ve yarının bir fotoğrafını ortaya koyuyor.

YÜKSEK ÖNGÖRÜLÜ ANALİZLER

Derin Ekonomi’nin seçkin kalemleri, geçtiğimiz ay Türkiye’de ve dünyada gelişen olayların en anlaşılır analizlerini, geleceğe ilişkin en isabetli öngörüleri derinlikli köşe yazılarıyla dile getiriyor. Doç. Dr. Ömer Bolat, Doç. Dr. Hatice Karahan, Ali Saydam, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, İbrahim Acar, Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Robert M. Cutler, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, yaz aylarına damga vuran gündem maddelerine ilişkin ekonomik ve politik çözümlemeleriyle Derin Ekonomi’nin 39’uncu sayısında yer alıyorlar.